img

Limonka – sprzymierzeniec dbając o zdrowie

Limonka – „mniejsza siostra cytryny”, wciąż od niej mniej popularna. Jest niewielka, zielona o bardzo kwaśnym lekko goryczkowym miąższu. Jest bardziej delikatna od cytryny, szybciej traci świeżość i smak. Jest źródłem witaminy C, fosforu, wapnia, potasu oraz witaminy A i B.

Jak limonka wpływa na nasz organizm? Sok z limonki wpływa na przyspieszenie naszego metabolizmu, wystarczy jedynie wypijać codziennie rano na czczo szklankę wody z sokiem z limonki, dobrym pomysłem jest dodanie do tego napoju łyżeczki miodu i odrobiny imbiru. Taki napój oprócz przyśpieszenia naszego metabolizmu, w okresie zimowo jesiennym wzmocni naszą odporność, ale również pomoże oczyścić nasz organizm z toksyn. Używając podczas gotowania limonki możemy być również pewni, że spowalnia ona proces starzenia się, odkwasza nasz organizm, wpływa pozytywnie na naszą psychikę, niwelując zmęczenie, depresję i osłabienie. Redukuje bóle migrenowe, chroni przed nowotworami, rozświetla i zmiękcza cerę (wyciąg z limonki często używany jest w kosmetykach). Poza tymi właściwościami limonka reguluje również pracę wątroby, oraz poziom cukru we krwi – dlatego zaleca się ją diabetykom. Wykazuje również działanie rozkurczowe.

Limonka pomaga również w leczeniu nerwicy, zmniejsza nadpobudliwość a nawet redukuje uczucie stresu.

Sok z limonki ma również działanie odkażające oraz niszczy chore tkanki. Natomiast według naukowców z USA, sok ten ułatwia przyswajanie znajdujących się w herbacie antyoksydantów, tzw. katechiny – chroniącej nas przed udarem, nowotworem oraz chorobami serca.

A co ciekawe zwalcza również bakterie E-coli, co udowodniły badania prowadzone przez Uniwersytet Hopkinsa.

Limonkę możemy wykorzystywać w gotowaniu na wiele sposobów oprócz tradycyjnych drinków. Możemy używać jej do wody z lodem i miętą, zamiast cytryny jako dodatek do herbaty, na bazie soku z limonki możemy robić wyjątkowe i oryginalne marynaty, dressingi i sosy, oraz jako dodatek do ryb i mięs. Możemy też skropić nią owoce, lub przyrządzić na jej bazie pyszny deser. Na lato natomiast idealna może okazać się mrożona herbata z lionką, wystarczy zaparzyć mocny napar z herbaty, wlać go do dzbanka, wrzucić pokrojoną na cienkie plasterki limonkę, łyżkę miodu, goździka, kilka listków mięty i szałwii a na koniec dolać wody gazowanej i wrzucić kilka kostek lodu. Zdrowy i orzeźwiający napój na gorące letnie popołudnie gotowy. Pozostaje tylko upiec ciasteczka z lukrem na bazie limonki i startej skórki limonki i otrzymujemy idealne popołudnie na tarasie.

 

Zobacz również