img

Domowe probiotyki

Czym tak w ogóle są probiotyki? Jest to pewien rodzaj bakterii, które pomagają zwalczać infekcje, chronią naszą mikroflorę, oraz pomagają wchłaniać się substancjom odżywczym takim jak witaminy i minerały. Wpływają również na zachowanie odpowiedniej flory bakteryjnej, ułatwiają procesy trawienne.

Probiotyki obecne są w przewodzie pokarmowym, natomiast znaleźć możemy je w suplementach diety lub  różnych produktach spożywczych. Są jednak też pewne czynniki, które niszczą probiotyki. Są to przede wszystkim antybiotyki, stres, cukier, różne leki oraz chemia, konserwanty i ulepszacze znajdujące się w produktach wysoko przetworzonych.

Wiemy już, że probiotyki możemy znaleźć w suplementach dostępnych w aptece, ale są również takie występujące naturalnie w produktach spożywczych, takich jak: kiszona kapusta, kiszone ogórki, jogurty oraz kefiry.

Kiszona kapusta oraz ogórki są poddawane obróbce w wyniku której zachodzi proces fermentacji, właśnie ten proces sprawia, że w tych produktach powstaje tzw. kwas mlekowy. Bakterie kwasu mlekowego wzmacniają naszą odporność, wspomagają florę bakteryjną oraz procesy trawienne. Stosuje się go również w profilaktyce nowotworowej.

Kiszona kapusta dodatkowo posiada cenne witaminy P, E oraz prowitaminę A. Jednak musimy być ostrożni kupując kiszona kapustę, ze względu na to, iż często jest ona zalewana octem a nie kiszona – co skraca czas jej przygotowania, ale pozbawia wielu cennych składników oraz nie pozwala na wytworzenie się w niej kwas mlekowego. W jaki sposób odróżnić prawdziwą kiszoną kapustę od tej z octem? Prawdziwa powinna mieć żółtawy kolor, ta którą zalewa się octem jest na ogół biała. Najlepszym jednak sposobem, żeby mieć pewność dobrej jakości spożywanej kapusty kiszonej jest jej samodzielne przygotowanie, które jest bardzo proste. Potrzebne nam będą oprócz oczywiście kapusty; sól, kilka marchwi, oraz wygodne duże naczynie np. wiaderko. Posiekana kapustę zasypujemy solą, dodajemy startą marchew i pilnujemy aby teraz kilka razy dziennie „bić” kapustę drewnianym tłuczkiem, czy też ręką, natomiast po tych zabiegach ustawiać na wierzchu kapusty talerz lub deskę obciążoną tak aby dociskała kapustę. Kiszona kapusta będzie gotowa po kilku dniach.

Jogurty pro biotyczne to takie, które zawierają w sobie szczepy bakterii – czytajmy więc dokładnie etykiety.

Na koniec warto pamiętać, że probiotyki zawarte w suplementach powinniśmy stosować jedynie na wyraźne zalecenie lekarza, jak mówi przysłowie „co za dużo to nie zdrowo” – wszystkim w nadmiarze możemy sobie zaszkodzić – tak więc na nasze codzienne potrzeby wystarcza w zupełności probiotyki zawarte w naturalnych produktach.

 

Zobacz również