img

Na jakie produkty mięsne powinno się uważać?

Mięso jest bardzo kontrowersyjnym pokarmem. Z jednej strony jest podstawą wielu diet i doskonałym źródłem białka i ważnych składników odżywczych. Z drugiej strony niektórzy ludzie uważają, że jedzenie mięsa jest niezdrowe, nieetyczne i niepotrzebne. W tym artykule postaramy się omówić korzyści zdrowotne i potencjalne ryzyko związane z jedzeniem mięsa. Odpowiemy również na pytanie, na jakie produkty mięsne należy uważać. 

Składniki odżywcze w mięsie
Chude mięso uważane jest za doskonałe źródło białka. Po ugotowaniu zawiera około 25-30% białka. Białko zwierzęce jest kompletnym białkiem, co oznacza, że dostarcza nam wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów. Mięso to także źródło witaminy B12, niacyny, fosforu, cynku i selenu. Wątroba i inne podroby są również bogate w witaminę A, witaminę B12, żelazo i selen. Są także doskonałym źródłem choliny, ważnej substancji odżywczej dla naszego mózgu, mięśni i wątroby.

Jedzenie mięsa ma wiele zalet zdrowotnych. Podstawową jest zmniejszony apetyt i zwiększony metabolizm. Wiele badań wykazuje, że diety wysokobiałkowe, w tym mięsne, zwiększają tempo przemiany materii. Spożycie białka zwierzęcego jest ponadto powiązane ze zwiększaniem masy mięśniowej. Białko zwierzęce może poprawić gęstość kości, a co za tym idzie, wzmocnić je. Mięso zawiera także żelazo hemowe, które jest lepiej absorbowane przez nasz organizm, niż inny rodzaj żelaza. 

Ryzyko związane ze spożywaniem mięsa
Gotowanie i przygotowywanie mięs w określony sposób może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Gdy są one grillowane, smażone lub wędzone w wysokiej temperaturze, tłuszcz zawarty w mięsie uwalnia się i kapie na gorące powierzchnie kuchenne. Powoduje to wytwarzanie toksycznych związków zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), które mogą się przedostać do mięsa. WWA są rakotwórcze! Z tego względu warto unikać np. wędlin i mięs wędzonych. 

Istnieje pewna grupa produktów mięsnych, które nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie. Należą do nich przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Unikajmy, więc wędlin, głównie tych mielonych, jak konserwy, pasztety, parówki i różnego rodzaju mielonki. Oczywiście, czym innym jest domowy pasztet, zrobiony z mięsa dobrej jakości. Bardzo niezdrowe są różnego rodzaju gotowe hamburgery, które dodatkowo smażymy na tłuszczu, kumulując ich szkodliwy wpływ na nasz organizm. 

Zawsze wybierając mięso w sklepie pamiętajmy o wymienionych wyżej rzeczach. Dodatkowo zwracajmy szczególną uwagę na pochodzenie mięsa oraz jego jakośćm no i przede wszystkim - dobre mięso to świeże mięso. Warto więc kupować mięso w sprawdzonym, pewnym miejscu, a takim z pewnością jest Auchan w Krakowie.

Zobacz również